یکی از مشکلات رشته‌های علوم انسانی در کشور ایران عدم کاربردی بودن آنها در جامعه و فقدان تعریف جایگاه مناسب برای استفاده از این علوم است. بسیاری از این مسائل نه به خاطر ناکارآمدبودن رشته‌ها بلکه به علت عدم توجه صحیح به ماهیت استفاده از آنها می‌باشد که باعث ایجاد مشکل در تدریس آنها شده است. یکی ازشاخص ترین  این رشته‌ها تاریخ می‌باشد که تدریس و فهم آن در تمام مقاطع تحصیلی با مشکل مواجه شده است. مهم‌ترین مسئله‌ای که امروز در تدوین و استفاده از تاریخ در جامعه روبرو هستیم عدم کاربردی بودن و فقدان نمود عینی چه برای دانشجویان این رشته و چه برای مخاطبان آن در تمام سطوح  می‌باشد. واقعیت آن است که برداشت از تاریخ و مفاهیم تاریخی در کشور ما با گذشته ای دور پیوند خورده و تاریخ شاهان و پادشاهان و جنگها بیشتر صفحات به جای مانده از کتابهای گذشته را پر کرده است و متاسفانه این نگرش در منابع درسی تاریخ در راهنمایی، دبیرستان و دانشگاه نیز رسوخ پیدا کرده است.حال سوال این جاست که چگونه می توان تاریخ را به شکل ملموس تری برای مخاطبان آن تعریف کرد و راه برقراری ارتباط نزدیک با تاریخ چیست.در این مبحث قصد نداریم تا به مباحث فلسفی بپردازیم بلکه با ارائه راهکار عملی در دو مقطع آموزشی دبیرستان و دانشگاه  گامی هرچند کوچک در این راه برداریم.

یکی از مهمترین راه‌حلهایی که امروزه در خارج برای حل این معضل استفاده می‌شود، استفاده از تاریخ شفاهی می‌باشد اصطلاحی که در کشور ما ناشناخته بوده و بعضاً هم اگر در جایی نامی از آن برده می‌شود در مفهوم علمی آن نیست. تاریخ شفاهی هر چند از نظر تاریخی پیشینه‌ای دیرینه دارد و شکل غالب انتقال افسانه‌ها، داستانها، آداب و رسوم در قالب های سنت­های شفاهی بوده است، اما شکل نوین آن با اختراع ضبط از سال ۱۹۴۸ و توسط آین نونیز در دانشگاه کلمبیا شکل گرفته است و بعد از طی مراحل پیشرفت و تأسیس انجمن جهانی تاریخ شفاهی در سال ۱۹۶۸ امروزه به صورت یک درس کلیدی در رشته تاریخ در دانشگاه­های آمریکا و اروپا تدریس می‌گردد و انجمن جهانی تاریخ شفاهی همگام با انجمن تاریخ از استانداردهای خاص تحت IRB Review پیروی می‌کنند[۲].

علاوه بر دانشگاه ها، تاریخ شفاهی به عنوان یک واحد کمک درسی در مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان‌ها نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد که جنبه‌های مثبت زیادی را به همراه داشته است.

امروز با توجه به وضعیت تدریس تاریخ شفاهی در کشور ما، توجه به تاریخ شفاهی به عنوان یکی از راهکارهای قابل تأمل در بدیهی‌ سازی فهم تاریخ در مقاطع تحصیلی تا دبیرستان و کاربردی کردن آن در مقطع دانشگاه از طریق فراگیری یک علم مدون و صحیح، از ضروریات می‌باشد.

علاوه بر صعوبت در فهم تاریخ، مشکل عدم کاربردی بودن تاریخ در جامعه و اشتغال‌زایی آن نیز از مشکلات فراروی دانشجویان تاریخ می‌باشد. طرح این درس با شعار کاربردی کردن علم تاریخ در جامعه و گشودن افقهای نوین برای دانشجویان طراحی شده است. امکان دادن به دانشجویان برای انجام پروژه‌های تاریخ شفاهی این توان را به آنها می‌دهد تا بتوانند با طرح پروژه‌های فرهنگی و اجتماعی در مکان­های مختلف قابلیت ارائه خلاقیت خود را داشته باشند و ضمناً بتوانند در چهارچوب کار یک آرشیویست تا مرحله نگهداری منابع جمع‌آوری شده پیش بروند. امید است تا با راه یافتن تاریخ شفاهی در دانشگاه­ها و تدریس آن، گامی در جهت جمع‌آوری، نگهداری، حفظ و ساماندهی منابع شفاهی تاریخ کشور بصورت علمی برداشته شود[۳].

طرح درس: ۲ واحد (۱واحد نظری/ ۱ واحد عملی)

فراگیری تاریخ شفاهی مراحل متعددی را در بر می‌گیرد که هر کدام از این مراحل تخصص محسوب می‌گردد که به صورت عملی و نظری می‌باشد.

تئوری

۱.مقدمه ای بر تاریخ شفاهی و ماهیت آن

  1. تاریخچه تاریخ شفاهی در دنیا و ایران.

۳.تئوری‌های تاریخ شفاهی

۴.مراحل مختلف شروع یک پروژه­یِ مصاحبه در تاریخ شفاهی

ـ موضوع‌یابی در تاریخ شفاهی

ـ اهداف پروژه

ـ نحوه انجام طرح

ـ سرمایه

ـ انتحاب مصاحبه‌کنندگان (مصاحبه‌کننده کیست؟)

ـ انتخاب مصاحبه شوندگان (مصاحبه شونده کیست؟)

– منابع و مطالعات اولیه

ـ تحقیق و پژوهش بر روی موضوع

ـ تهیه مداخل اولیه پروژه

  1. اصول و روشهای مصاحبه

ـ مصاحبه خبری

ـ مصاحبه روزنامه‌نگاری

ـ مصاحبه تاریخ شفاهی

ـ مصاحبه هدایت‌شونده

ـ مصاحبه آزاد

۶- مراحل مختلف مصاحبه

قبل از مصاحبه

ـ ارتباط با مصاحبه شونده

ـ نامه نگاری

ـ مصاحبه اولیه

ـ تهیه پرسش‌های اولیه

حین مصاحبه

نکات اولیه در شروع مصاحبه

ـ مکان مصاحبه

ـ زمان مصاحبه

ـ نحوه پرسیدن سؤالات

ـ فرمهایی که باید پر شود

ـ نقش مصاحبه‌کننده در مصاحبه

ـ وظیفه مصاحبه‌کننده بعد از اتمام مصاحبه

بعد از مصاحبه

ـ مراحل آماده‌سازی نوارهای مصاحبه

ـ مراحل آماده‌سازی پرونده‌ها

  1. پیاده‌سازی

یکی از تخصصی‌ترین مراحل تاریخ شفاهی است که نیاز به دستورالعمل خاصی برای آن وجود دارد. در این قسمت در چند جلسه به طور کامل به استانداردهای پیاده‌سازی پرداخته خواهد شد.

  1. ویرایش

یکی از مسائل مناقشه برانگیز در تاریخ شفاهی ویرایش مصاحبه است که با سایر متون متفاوت می‌باشد و نکات خاصی برای آن باید در نظر گرفته شود

۹-. نمایه‌سازی

تسهیل در دسترسی محققان به مصاحبه‌ها. نمایه‌سازی متن مصاحبه با نمایه‌سازی کتابداری تا حدودی متفاوت می‌باشد و برخی نکات باید به صورت مجزا مورد توجه قرار گیرد.

  1. مراحل بایگانی یک متن مصاحبه و نکات مورد توجه.
  2. نگهداری از مواد تاریخ شفاهی (۱.نوارهای کاست، ۲. نوارهای ویدئو، ۳. متن مصاحبه)
  3. خدمات دهی در تاریخ شفاهی.
  4. فرم­های تاریخ شفاهی (۱۲فرم باید تدریس گردد.)

۱۴. لوازم و تجهیزات تاریخ شفاهی.

  1. تاریخ شفاهی و انتشارات.

۱۵- تاریخ شفاهی و محذوریت های اخلاقی

– استانداردهای جهانی تاریخ شفاهی

۱۶- مباحث عمومی درتاریخ شفاهی

–  تاریخ شفاهی و تاریخدانان

– تاریخ شفاهی و خاطرات .

ـ تاریخ شفاهی خانوادگی.

ـ تاریخ شفاهی و موزه‌ها.

تاریخ شفاهی و تاریخ محلی

تاریخ شفاهی وتاریخ عمومی

تاریخ شفاهی و فلکلور

تاریخ شفاهی در مدارس

  1. آشنایی با مراکز و مؤسساتتاریخ شفاهی

واحد عملی

این واحد به نحوی باید طراحی گردد تا دانشجویان بعد از گذراندن آن قادر به هدایت عملی مصاحبه ها و انجام مراحل کار در تاریخ شفاهی باشند

۱.برای انجام عملی کار می توان کلاس را به صورت گروهی یا انفرادی دسته بندی نموده و از آن ها خواسته می‌شود تا یک پروژه را بر اساس مطالب گفته شده تعریف کنند

  1. انجام مصاحبه: بهتر است چند مصاحبه در کلاس قبل از شروع پروژه‌ها برای یادگیری بهتر صورت پذیرد.
  2. مصاحبه به هر دو صورت صوتی یا تصویری و در صورت نبودن امکانات، صوتی انجام گردد و نحوه استفاده تجهیزات تاریخ شفاهی به طور عملی داده شود.
  3. پس از شروع پروژه، روند انجام کار توسط استاد بررسی شده و راهنمایی لازم صورت پذیرد.
  4. گروه موظف است که بر اساس دستورالعمل پیاده‌سازی مصاحبه را پیاده کند.
  5. ویرایش و نمایه‌سازی مصاحبه به دلیل آشنایی با شیوه کار از دانشجویان خواسته شود.

۷- مراحل مختلف تاریخ شفاهی در بعد از مصاحبه به طور عملی از دانشجویان خواسته شود

۸.- از دانشجویان خواسته شود تا در مورد انتشار تاریخ شفاهی فکر نموده و حداقل گزارش از پروژه خود را منتشر کنند.

۹- نوارها و متن‌های تهیه شده می‌تواند به عنوان یک سند مورد استفاده قرار گیرد.

۱۰-  در صورت نبود امکانات می‌توان با مراکز تاریخ شفاهی مرتبط با کار در مورد تهیه ابزار و اتاق مصاحبه مشورت نمود.

نحوه امتحان گرفتن

با توجه به ماهیت این درس امتحان گرفتن آن باید به صورت خاص انجام شود

تئوری ۱۲نمره شامل(مشارکت در کلاس ۳نمره- کوئیز ۲نمره- میان ترم  ۲نمره- آخر ترم ۵ نمره)

عملی ۸نمره شامل (موضوع یابی و تعریف پروژه ۲نمره- مصاحبه ۲نمره – پیاده سازی۱نمره –ویرایش ۱نمره – تهیه یک کار خوب از مصاحبه ۲ نمره)

نتایج درس

این درس می­تواند به عنوان یکی از دروس پایه برای واحدهای تاریخ معاصر و تاریخ محلی در رشته تاریخ و بعنوان یکی از واحدهای عمومی در سایر رشته ها مورد استفاده قرار گیرد. کارآفرینی برای فارغ التحصیلان دانشگاهی و ایجاد آرشیوهای شفاهی می تواند از نتایج این طرح محسوب گردد

تاریخ شفاهی در دبیرستان

در دبیرستان‌ها نیز تاریخ شفاهی به عنوان یک روش پژوهشی جهت یادگیری و فهم تاریخ بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرد (سابقه استفاده از تاریخ شفاهی در مدارس به سال ۱۹۶۶ برمی‌گردد که به وسیله الیوت ویگنتون در یکی از مدارس آمریکا صورت پذیرفت که اصطلاحاً فاکس فایر (Fox Fire) نامیده شد که به تدریج استفاده از تاریخ شفاهی در مدارس آمریکا گسترش یافت[۴] و به سایر نقاط نیز کشیده شد اهمیت انجام پروژه‌های تاریخ شفاهی در مدارس را از دیدگاه­های مختلفی می‌توان بررسی نمود.

۱.توانایی برقراری ارتباط با جامعه قبل از ورود به آن در سال های بعد

  1. کمک به دانش‌آموزان برای کشف اطلاعات جدید درباره گذشته
  2. عینیت بخشیدن به موضوعات تاریخی مطرح شده در کتاب­های تاریخ
  3. درگیرکردن دانش‌آموزان در تفکر نسبت به گذشته تاریخی
  4. فراهم‌سازی زمینه رشد تفکر انتقادی در دانش‌آموزان نسبت به محیط از راه بررسی اطلاعات مصاحبه‌ها
  5. یادگیری تکنیک فراهم‌آوری اطلاعات برای موضوعات متنوع
  6. استفاده از تجربیات یکدیگر و کمک به انجام پروژه‌های مشترک در جهت یادگیری تفاهم اجتماعی
  7. فراهم‌سازی زمینه کارهای مشترک در دانش‌آموزان و آموزش اولیه آنان جهت انجام کارهای بزرگ در آینده
  8. ایجاد خلاقیت در دانش‌آموزان جهت موضوع‌یابی، هدایت و رهبری مصاحبه‌ها و تنظیم آنها
  9. افزایش قابلیت درک موضوعات تاریخی، اجتماعی و فرهنگی در دانش‌آموزان
  10. انگیزش دانش‌آموزان نسبت به تفکر در گذشته
  11. کمک به دانش‌آموزان نسبت به تفکر در گذشته
  12. کمک به معلمین در یادگیری آسان به دانش‌آموزان و قابلیت عینیت بخشیدن به وقایع تاریخی برای معلمان
  13. افزایش سواد اطلاعاتی دانش‌آموزان و شناخت منابع و تحقیقات با ارزش در هر زمینه
  14. افزایش آگاهی نسبت به محیط برای دانش‌آموزان که در نهایت تعهد اجتماعی آنان را افزایش خواهد داد.

تاریخ شفاهی برای معلمانی که از سخنرانی طولانی در موضوعی در کلاس خسته شده‌اند و از شرح ماوقعی که درک آنها برای دانش‌آموزان به سختی ممکن می‌باشد به ستوه آمده‌اند می‌تواند یک راه‌حل خوب باشد. واقعیت این است که کتب تاریخ ما، کتاب سلسله‌ها، پادشاهان و یا افراد و وقایعی است که مدت­ها پیش از بین رفته‌اند و درک آنها و برقراری ارتباط بین وقایع و حوادث برای دانش‌آموزان مشکل می‌باشد و همین امر باعث شده تا آموزش تاریخ در کشور ما در وضعیت خوبی نباشد. اهمیت این مسئله از آن روست که درک هویت تاریخی و انتقال صحیح اطلاعات به دانش‌آموزان باعث می‌شود ضمن اینکه آنها نسبت به تاریخ خود افتخار می‌کنند نوعی تعهد را نیز نسبت به کشور احساس نمایند. در واقع باید طرحی نو برای آموزش تاریخ در کشور درانداخت که یکی از راه‌حل­هایی که می‌تواند مطرح شود استفاده از تاریخ شفاهی است در کشوری که حرف زدن و نقل­های شفاهی بسیار بیشتر از مکتوب کردن آن اهمیت دارد. حفظ میراث فرهنگی از این راه میسر می‌باشد. قطعاً درگیر کردن دانش‌آموزان در فهم تاریخ و درک انتقادی نسبت به گذشته ضمن اینکه یادگیری آن را آسان‌تر می‌کند به معلمین هم که از تکرار وقایع و حوادث تاریخی در قالب متن‌های کسل‌کننده و گاه بسیار مختصر خسته شده و دوست دارند تا روش­های جدیدی را برای آموزش تاریخ به دانش‌آموزان امتحان کنند. دانش‌آموزان در مواجهه با مدارک مختلف تاریخی و نقل قول­های مختلف قدرت تشخیص مدارک تاریخی را پیدا کرده که ممکن است اطلاعات بدست آمده با متن کتاب متفاوت باشد. آنها ضمن یادگیری جمع‌آوری منابع تاریخی در ماهیت و کارکرد تاریخ فکر نموده و با تمرین چگونگی تهیه یک متن تاریخی در مقام یک معلم ظاهر شده و با تاریخدانان نیز ارتباط نزدیک برقرار می‌کند.

شیوه تدریس تاریخ شفاهی در کلاس

۱.در مورد تاریخ شفاهی و اهمیت آن، مراحل مختلف کار اطلاعاتی توسط معلم در ابتدای درس به دانش‌آموزان داده می‌شود.

  1. درباره موضوعات متنوعی که می‌تواند در تاریخ شفاهی مورد توجه قرار گیرد در کلاس بحث و گفتگو شود این موضوعات می‌تواند در زمینه تاریخ خانوادگی، قومی، سیاسی، مذهبی، اجتماعی باشد.
  2. به دانش‌آموزان چگونگی طرح یک پروژه، تأمین بودجه، انتخاب مصاحبه‌شونده، چگونگی مصاحبه به طور کلی آموزش داده شود.
  3. درباره چگونگی پیاده‌سازی نوار به دانش‌آموزان توضیح داده شود.
  4. متن‌های پیاده شده به طور موردی در کلاس به بحث گذاشته شود و محتوای آن مورد بررسی قرار گیرد.
  5. قبل از شروع مصاحبه‌ها توسط دانش‌آموزان، در کلاس مصاحبه توسط معلمین آموزش داده شود.
  6. در مورد موارد استفاده از تاریخ شفاهی مانند کتاب، مقاله، توضیحات کامل داده شود.
  7. در صورت امکان از مطالب تهیه شده توسط دانش‌آموزان ویژه‌نامه تهیه شود.

نتیجه

در مطالبی که در بالا ارائه گردید سعی شد تا تاریخ شفاهی از جنبه های کاربردی آن در دانشگاه­ها و مدارس مورد بررسی قرار گیرد و باتوجه به تجربیات سایر کشورها راهکارهای اجرایی برای استفاده از آن جهت عمومیت بخشیدن به علم تاریخ و گشودن درهای تفکر و آزاداندیشی برای دانش آموزان و دانشجویان مطرح گردد قطعاً برقراری ارتباط با تاریخ نزدیک و نه چندان دور ضمن آسان سازی درک تاریخ راه را برای دخالت بیشتر افراد در تاریخ آینده فراهم می نماید.

 

ابوالفضل حسن‌آبادی
به نقل از سایت تاریخ شفاهی ایران


[۱] -ابوالفضل حسن آبادی،سرپرست گروه اسنادسازمان کتابخانه ها،موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی و دانشجوی دکترای تاریخ مجلی

[۲] – برای اطلاع بیشتر در مورد تاریخ شفاهی نک به ابوالفضل حسن آبادی،تاریخ شفاهی در ایران، اسنادسازمان کتابخانه ها،موزه ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی،مشهد،۱۳۸۵

۳- Donald Ritchie”,Doing oral history”, Oxford, New York: Oxford University Press,2003,pp

۴-در سال ۱۳۸۷ دانشگاه اصفهان برای اولین بار در ایران لقدام به پذیرش دکترای تاریخ محلی نمودکه تاریخ شفاهی به عنوان بک درس دو واحدی در آن دیده شده است

معرفی منابع در حوزه تاریخ شفاهی در دانشگاه و منابع عمومی

تئوری و روش در تاریخ شفاهی

Willa k. Baum ,Transcribing and Editing Oral history,Altamira press,1991

Thompson, Voice of The Past,Oral history(New York:Oxford University press,1978

Daivid K. Dunway, The Interdisciplinarity of Oral History, In Oral History An Interdisciplinarity Anthology,Edited  by Daivid K. Dunway and Willa k. Baum, Second Edition,AltamiraPress,1996

An oral History Primer, working Definition oral History Memories”, http://www.Library.uscs.edulreg-hist/ohprimer.html

چگونگی انجام مصا حبه در تاریخ شفاهی

Designing an oral History Project/ http://www.sohp.org/lowto/quide/howto-111a.htm.

Judith, Hoyer, Step by Step Guide to oral History,

 http://www.dooral.history.org

Daivid, F. winkler, Oral History. A Guide for Conducting Naval Historical Interiews. http://www.history.navy.mil/faqs/faqs7-4.html

– Stephen E. Everett, oral History Teachnig use and procedures, (center of Military History United state Army, washington. D.C. 1992) http://www.army.mil/cmh.pg/beelcs.oral.htm.

۱۴- Lind a Shopes, Making Sense of oral History

 http://www.history.matters.gmu-edu/mse/oral

InterviewGuidelines,southernoralHistoryproject http://www.sohp.org/howto/qide/howte-111g.html

Carlo Hiuck, one minute Guide to oral History, http://www.lib.berkley.edu

BonitaM.Moorhus,transcribingandeditingtheInterview, http://www.oaing.oral.History.org/in-classroom/transcribing-editing.htm

– lauracdse,sound Recording and oral History,

 http://www.qabc.bc.ca/aabc/msa/10-sound-recording

levi jordan, How to do oral History, oral History project,

http://www.cps.unt/natta/web/oral-history-interviewing.htm

willa k. Baum tips for Interwievers. – http://www.sohp.org/htwto-111.html

centerforHistoryofphysics,RemarksonoralHistoryInterviewing. http://www.aip.org/history/web/web-ohi-html.

Dale E. treleven, steps toward Conducting agood one-on-one oral History interview/

http://www.oham.org/Interview/htm

Barbara Truesdell, oral History techniques: How to organize and conduct oral History http://wwwl.indiana.edu/cshm

Kathryn Anderson & Dana C. Jack  “Learning to Listen: Interview Techniques and Analyses,” Women’s Words: The Feminist Practice of Oral History, ed. Sherna Berger Gluck and Daphne Patai.  London: Routledge, .  ۱۹۹۱. pp.11-26.

Gabriele Rosenthal..  “Reconstruction of Life Stories: Principles of Selection in Generating Stories for Narrative Biographical Interviews” in The Narrative Study of  Lives, eds. R.H. Josselson & A. Liebblich۱۹۹۳, pp. 59-91.  London & Beverly Hills, CA: Sage.

مقررات و محظوریت های اخلاقی در تاریخ شفاهی

Oral History Association. 1992. Oral History Evaluation Guidelines. Los Angeles: Oral History Association

what do U need to knew about data protection copy right and ethics. http://www.ac.ule.lehoma/p.19

Oral History Ethical Guid lines,   

 http://www.oral

 پیاده سازی و ویرایش در تاریخ شفاهی

Willa K.Baum,”T ranscribing and Editing Oral Histories” New York, Altamira Press,1977

– Transcribing, Editing, processing oral Histories/ http://www.oham.org/hew/transcvibe.html

مباحث عمومی در تاریخ شفاهی

Jack Goody,. “Oral Culture,” Folklore, Cultural Performances and Popular Entertainments, ed. R. Bauman. New York, Oxford: Oxford University Press. 1992

Ruth Finnegan “A Note on Oral Tradition and Historical Evidence,” Oral History: An Interdisciplinary Anthology,. David K. Dunaway & Willa K. Baum eds.  London: Alta Mira Press  ۱۹۹۶ pp.126-134.

Peter Burke.. “History of Events and the Revival of Narrative,” New Perspectives on Historical Writing, ed. Peter Burke. University Park, PA: The Pennsylvania State UniversityPress, 1992pp.233-248.

Alice Hoffma “Reliability and Validity in Oral History,” Oral History: An Interdisciplinary Anthology,. David K. Dunaway & Willa K. Baum eds.  London: Alta Mira Press, 1996 pp.87-93.

Trevor Lummis. “Structure and Validity in Oral Evidence,” The Oral History Reader, Robert Perks and Alistair Thomson eds. London: Routledge, 1998 pp.273-283.

Kendin oku:

* Ong, Walter.. “Oral Remembering and Narrative Structures” in Analyzing Discourse: Text and Talk, ed. D. Tannen۱۹۸۲, pp.12-24. Washington, DC: Georgetown University Press. 

* Hayden White. “The Question of Narrative in Contemporary Historical Theory,” Metahistory: the Historical Imagination in 19th Century Europe. Baltimore: The Johns HopkinsUniversity Press, . 1973 pp.26-53.

Said, Edward. “Foreword” in Selected Subaltern Studies, ed. Ranajit Guha and Gayatri Chakravorty Spivak, V-X. New York, Oxford: Oxford University Press. 1988, pp.v-x.

Jim Sharpe.. “History from Below,” New Perspectives on Historical Writing, ed. Peter Burke, 1992 pp.24-41. University Park, PA: The Pennsylvania State University Press.

Daniel Bertaux.  Les Récits de Vie. Paris: Editions Nathan, . 1997 pp.31-50.

Jeff  Todd Titon. “The Life Story,” Journal of American Folklore, . ۱۹۸۰ , pp.276-292.

Micheline Galley.  Maria Calleja’s Gozo: A Life History. Paris: UNESCO Publishing, 1994. pp.i-29.

Giovanna Del Negro.. Looking Through My Mother’s Eyes: Life Stories of Nine Italian Immigrant Women in Canada. Toronto & New York: Guernica, 1997 pp.3-74.March 23 Memory

Micheal Frisch.  “The Memory of History,” A Shared Authority: Essays on the Craft and Meaning of Oral and Public History.  Albany: SUNY Press.  ۱۹۹۰, pp 15-27; 265-266.

Donald A. Ritchie.. “Memory and Oral History,” Doing Oral History. New York: Twayne Publishers. 1995,pp11-17.

John Bodnar. “Power and Memory in Oral History: Workers and Managers at Studebaker,” Memory and American History, ed. David Thelen. Bloomington: Indiana University Press.  ۱۹۹۰, pp.72-92.

Tamara Hareven. “The Search for Generational Memory,” Oral History: An Interdisciplinary Anthology,. David K. Dunaway & Willa K. Baum eds.  London: Alta Mira Press, 1996 pp.241-256.

Alistair Thomson, Michael Frisch & Paula Hamilton.. “The Memory and History Debates: Some International Perspectives,” Oral History, ۲۲ (۲ Autumn), ۱۹۹۴ pp. 33-43.

Popular Memory Group. 1998 (1982). “Popular Memory: Theory, Politics, Method,” The Oral History Reader, Robert Perks and Alistair Thomson eds. London: Routledge, pp.75-86.

Yael Zerubavel.. Recovered Roots: Collective Memory and the Making of Israeli National Tradition. Chicago: University of Chicago Press, 1995 pp.xvii-12.

Pierre Nola, “Between Memory and History: Les Lieux de Memoire”, Representations: ۲۶, Special Issue: Memory and Counter-Memory, 1989.

Andreas Huyssen, “Memories of utopia” and “Monuments and Holocaust Memory in a Media Age”, in Twilight Memories: Marking Time in a Culture of Amnesia, Routledge, 1995.

Maurice Halbwachs, “Dreams and Memory Images”, “Language and Memory”, “The Reconstruction of the Past”, “The Localization of Memories”, in On Collective Memory, The University of Chicago Press, 1992.

Nadia Serematakis, “The Memory of the Senses”, Part I: Marks of the Transitory, “Intersection: Benjamin, Bloch, Braudel, Beyond”, in The Senses Still: Perception and Memory as Material Culture in Modernity, ed. N.Serematakis, The University of Chicago Press, 1994.

Paul Thompson. “Interpretation: The Making of History” in The Voice of the Past: Oral History. Oxford, New York: Oxford University Press, . 1988 pp.234-265.

Stephen Caunce.  . “Oral History and the Mainstream,” Oral History and the Local Historian. London & New York: Longman, 1994 pp.100-123.

James Clifford.. “On Ethnographic Allegory,” Writing Culture: The Poetics and Politics of Ethnography, eds. James Clifford & George E. Marcus. Berkeley: Unv. of California Press, 1986 pp. 98-121.

Kathleen Blee. “Evidence, Empathy and Ethics: Lessons from Oral Histories of the Klan,” The Oral History Reader, Robert Perks and Alistair Thomson eds. London: Routledge,۱۹۹۸ pp. 333-343.

Daphne Patai.  . “U.S. Academics and Third World Women: Is Ethical Research Possible?”, Women’s Words: The Feminist Practice of Oral History, ed. Sherna Berger Gluck and Daphne Patai.  London: Routledge, 1991 pp.137-153.

تاریخ محلی

Larry Danielson.. “The Folklorist, the Oral Historian and Local History,” Oral History: An Interdisciplinary Anthology,. David K. Dunaway & Willa K. Baum eds.  London: Alta Mira Press, 1996  pp.187-198.

Carol Kammen. On Doing Local History: Reflections on What Local Historians Do, Why, and What It Means.  London: Alta Mira Press, 1995. pp.43-76.

Henry Glassie.  .  Passing Time in Ballymenone.  Bloomington: Indiana University Press1982, pp.viii-86.

David E. Kyvig & Myron A. Marty. Nearby History: Exploring the Past Around You. London: Alta Mira Press, . 1996pp.1-58.

Brian Roberts. “Genre, Narrative and the Construction of the Past in Local/Oral History,” Communicating Experience: Proceedings of the IXth International Oral History Conference, Göteborg, Sweden, ۱۹۹۶. pp.407-414.

 

            تاریخ خانوادگی

Thea Vigne.. “Family and Youth” “Distance and Dependance,” Oral History, vol.3, no.2, 1975pp. 5-13.

Akemi Kikumura “ Family Life Histories: A Collaborative Venture,” The Oral History Reader, Robert Perks and Alistair Thomson eds. London: Routledge, ۱۹۹۸pp. ۱۴۰-۱۴۴.

Karen Brodkin Sacks. “What’s A Life Story Got to Do with It?”, Interpreting Women’s Lives: Feminist Theory and Personal Narratives.  Bloomington: Indiana University Press, 1989. pp.85-95.

۲ـ پیمانه صالح فشمی (تاریخ شفاهی خانوادگی)، فصلنامه تحقیقاتی تاریخی گنجینه اسناد، شماره ۸۳ تابستان ۱۳۸۳، ص ۴۳ـ ۳۹

معرفی منابع در حوزه تدریس تاریخ شفاهی در دبیرستان

Harris/Alice.Kessler/” Introduction  ” In Grele, Ronald J., “Preface,” Envelopes of Sound: The Art of Oral History 2nd ed (Chicago: Precedent Publishing, 1985

Barry A.Lanman and Goorge L. Mehaffy Oral history in the Secondary school Classroom (los Angeles: oral History Association 1998); Lind a P.wood, oral History project in your Classroom (carlies, penn: oral History Association, 2001

  1. Richard P. Onderdonk, “Piaget and Oral History: Cognitive Development in the Secondary Studies Class,” Oral History Review۱۱ (۱۹۸۳): ۷۷; Barry A. Lanman, “The Use of Oral History in the Classroom: A Comparative Analysis of the 1974 and 1987 Oral History Association Surveys,” Oral History Review۱۷ (Spring 1989): 223-224; Joel R. Gardner, “Using Oral History and Folklore in the Classroom,” New Jersey Folklore Society ۱۱ (Spring/Fall 1990): 1-16.
  1. William Cutler, et al., “Oral History as a Teaching Tool,” Oral History Review۱ (۱۹۷۳): ۳۸-۴۳.
  1. Eliot Wigginton, Sometimes a Shining Moment: The Foxfire Experience (Garden City, NY: Doubleday, 1985), offers recommendations on setting up a class oral history project, based on the highly successful “Foxfire” program.
  1. See, for example, George L. Mehaffy and Thad Sitton, “Oral History Tells Its Own Story: The Development of the Loblolly Project,” Social Studies۶۸ (۱۹۷۷): ۲۳۱-۲۳۵.

Brooks, Michael. “‘Long, Long Ago’: Recipe for a Middle School Oral History Program.” OAH Magazine of History ۱۱, no. 3 (Spring 1997): 32.

Brown, Cynthia Stokes. Like It Was: A Complete Guide to Writing Oral History. New York: Teachers & Writers Collaborative. 1988.

Carter, Jeff. “History and Technology: Using Today’s Tools to Help Students Access, Analyze, and Make History.” Cable in the Classroom

(November 2002): 13.

Clegg, Luther B., et al. “Creating Oral History Projects for the Social Studies Classroom.” Social Studies Review ۳۲, (۱۹۹۲): ۵۳-۶۰.

Dean, Pamela, Toby Daspit , Petra Menro. Talking Gumbo: An Oral History Manual for Secondary School Teachers,

Baton Rouge: Louisiana State University, 1996, a companion to “You’ve Got To Hear the This Story,” a 30-minute “how-to” video for conducting oral history interviews. Available through the Williams Center for Oral History.

“Fish Bowls and Bloopers: Oral History in the Classroom.” http://www.youthsource.ab.ca/teacher_resources/oral_fish.html.

Gillis, C.  The Community as a Classroom: Integrating School and Community Through Language Arts. Portsmouth, NH:  Boynton/Cook Publishers. 1992.

Hamer, Lynne. “Oralized History: History Teachers as Oral History Tellers.” The Oral History Review ۲۷, no. 2 (Summer/Fall 2000), 19-39.

Hill, Margaret. “Oral History Research: Internet Resources and Reports.” Social Education ۶۵, no. 1 (2001): 4-6.

Hoopes, James. Oral History: An Introduction for Students. Chapel Hill: University of North Carolina Press, 1979.

Hudson Jr., Larry E. and Ellen Durrigan Santora.  “Oral History: An Inclusive Highway to the Past.” The History Teacher ۳۶ (February 2003), 206-220.

Huerta, Grace C., and Leslie A. Flemmer.  “Using Student-Generated Oral History Research in the Secondary Classroom.”The Clearing House ۷۴, no. 2 (2000) 105-110.

Jennings, Judy.  “My Mama Told Me:” Reclaiming the Story in Oral History.  The History Teacher ۳۰ (۱۹۹۶): ۸۹-۹۵.

K’Meyer, Tracey E. “‘It’s Not Just Common Sense’: A Blueprint for Teaching Oral History.” Oral History Review ۲۵, nos. 1-2 (Summer/Fall 1998): 37-38.

Lanman, Barry A. “Oral History as an Educational Tool for Teaching Immigration an Black History in American High Schools: Findings and Queries.” The International Journal of Oral History ۸, no. 2 (June 1987): 122-135.

——. “The Use of Oral History in the Classroom: A Comparative Analysis of the 1974 and 1987 Oral History Association Surveys.” The Oral History Review ۱۷ (Spring 1989): 215-226.

Lanman, Barry A. and George L. Mehaffy. Oral History in the Secondary School Classroom. Los Angeles, CA: Oral History Association, Pamphlet No. 2. 1989.

Lee, Charles R. and Kathryn L. Nasstrom. “Practice and Pedagogy: Oral History in the Classroom.” Oral History Review ۲۵, no. 1/2 (Summer/Fall, 1998): 1-7.

Mehaffy, George L., Thad Sitton, and O.L. Davis, Jr. Oral History in the Classroom.  How to Do It series 2, no. 8.  Washington, D.C.: National Council for the  Social Studies, 1979.

Neuenschwander, John A. Oral History as a Teaching Approach.  Washington, D.C.:   National Education Association, 1976.

Olmedo, Irma M. “Junior Historians: Doing Oral History with ESL and Bilingual Students.” TESOL JOURNAL, Summer 1993.

“Oral History.” OAH Magazine of History ۱۱, no. 3 (Spring 1997).

“Oral History in the Classroom: Helping Students Learn About History from the People Who Lived It.” A Seven-Part Serie by Kathryn Walbert (Posted February 2002)

Oral History in the Teaching of U.S. History. ERIC Digest. http://www.ericfacility.net/databases/ERIC_Digests/ed393781.html

Oral History Project for Adult Education Classes New Bedford Division of Adult/Continuing Education ۴۵۵ County Street New Bedford, MA ۰۲۷۴۰

            http://literacytech.worlded.org/docs/oralhist/ma2a.htm.

Payne, Emily M., and Barbara G. Lyman. “Family and Community Oral History.”  Reading Improvement ۳۱ (۱۹۹۴): ۲۲۱-۲۲۳.

Ritchie, Donald A. “Teaching the Cold War Through Oral History.” Organization of American Historians Magazine of History ۸ (Winter 1994).http://www.oah.org/pubs/magazine/coldwar/ritchie.html.

Roy, Loriene. “Planning an Oral History Project.” Journal of Youth Services in Libraries ۶ (۱۹۹۳): ۴۰۹-۴۱۳.

Sitton, Thad, et al. Oral History: A Guide for Teachers (and Others). Austin, TX: University of Texas Press. 1983.

Steinberg, Stephen.  “The World Inside the Classroom:  Using Oral History to Explore Racial and Ethnic Diversity.” The Social Studies ۸۴ (۱۹۹۳): ۷۱-۷۳.

“Tell Us How It Was: Students Interview Their Elders.” What Kids Can Do: Student Work Oral Histories.

http://www.whatkidscando.org/oralhistories.html.

“Using Oral History: Lesson Overview” (Library of Congress American Memory Project) http://memory.loc.gov/ammem/ndlpedu/lessons/oralhist/ohhome.html

“Voices of Experience: Oral History in the Classroom.” Magazine of History ۱۱, no. 3 (Spring 1997): 23-31.

Whitman, Glenn. Dialogue with the Past: Engaging Students and Meeting Standards Through Oral History. California: AltaMira Press, 2004.

—–. “The Student Oral Historian in the A.P. United States History Classroom.” Available at http://apcentral.collegeboard.com (Spring 2004)

—–. “Teaching Students How to Be Historians: An Oral History Project for the Pre-collegiate Classroom.”The History Teacher ۳۳ (Fall 2000): 469-481.

Wigginton, Eliot, ed. The Foxfire Book. Garden City, N.Y.: Doubleday, 1972.

——. The Foxfire Book Hog Dressing, Log Cabin Building, Mountain Crafts and Foods, Planting by the Signs, Snake Lore, Hunting Tales, Faith Healing, Moon (Garden City, New York: Anchor Books/Doubleday & Company, Inc., 1972).

——.  Sometimes a Shining Moment:  The Foxfire Experience. Garden City,  N.Y.:  Doubleday, 1985.

Wigginton, Eliot and Christopher Crawford. “Foxfire and the Educational Mainstream” in Rebecca Sharpless and David Stricklin eds. The Past Meets the Present: Essays On Oral History. Lanham, Maryland: University Press of America, 1988. ۱۰۱-۱۱۸. Available at Baylor University’s Institute for Oral History’s Workshop on the Webhttp://www3.baylor.edu/Oral_History/Workshop.htm.

Wood, Linda. Oral History Projects in the Classroom Pennsylvania: Oral History Association, 2001 and companion video History from the Living: The Organization and Craft of Oral History. Newport, RI: Grin Productions, 1998. 17 minutes. Available from J. Long Grin Productions, ۶ Carey Street, Newport, RI ۰۲۸۰۴.

Brody, Barry, and Alan J. Singer. “Franklin K. Lane High School Oral History Project and History Magazine.” OAH MAGAZINE OF HISTORY 4 (Spring 1990): 7-9. EJ 424 984.

Brown, Cynthia Stokes. LIKE IT WAS: A COMPLETE GUIDE TO WRITING ORAL HISTORY. New York: Teachers & Writers Collaborative, 1988.

Clegg, Luther B., and others. “Creating Oral History Projects for the Social Studies Classroom.” SOCIAL STUDIES REVIEW 32 (Fall 1992): 53-60. EJ 466 110.

Lanman, Barry, and George Mehaffy. ORAL HISTORY IN THE SECONDARY CLASSROOM. Los Angeles: Oral History Association, 1988. ED 348 330.

Pass, Olivia McNeely. ORAL HISTORY: A VOICE FOR AMERICA. Paper presented at the Annual Meeting of the National Council of Teachers of English (Louisville, KY, November 12-18, 1992.) ED 363 882.

Ritchie, Donald A. “Teaching The Cold War Through Oral History.” OAH MAGAZINE OF HISTORY 8 (Winter 1994): 10-12. EJ 484 232.

Siler, Carl, ed. THE WAY IT WAS: MUNCIE IN WORLD WAR II. Muncie, IN: Muncie Southside High School, 1992. ED 342 701.

Wood, Linda P. “‘What Did You Do in the War, Grandma?’ An Oral History of Rhode Island Women During World War II.” SOCIAL EDUCATION 58 (February 1994): 92-93. EJ 485 622.

  • Hoopes, James. Oral History: An Introduction for Students.Chapel Hill: University of North Carolina Press, 1979. 
  • Lanman, Barry A., and George L. Mehaffy. Oral History in the Secondary School Classroom.Pamphlet Series #2. Los Angeles: Oral History Association, 1989. 
  • Sitton, Thad, George L. Mehaffy, and O.L. Davis, Jr.Oral History: A Guide for Teachers (and Others). Austin: University of Austin Press: 1983.

Wigginton, Eliot, ed. The Foxfire Book. Garden City, N.Y.: Doubleday,